Att sälja sig gratis!

Som egenföretagare jobbar jag vansinnigt mycket ideellt. La en fråga på FB för ett tag sedan (vetenskaplig sådan! ;)) om hur mycket mina FB vänner jobbade ideellt. Svaren varierade givetvis men de flesta anställda låg generellt lägre i antal timmar än företagare.

Frågan är då. Är det egenvärdet som är lägre hos företagare, vi har inte vett att sätta ett pris på vår tid, vår kunskap och vårt engagemang? Eller är det människor med mer driv som driver företag så de ”får” fler timmar på dygnet än många andra o därmed har mer tid till ideellt arbete?

Att vara företagare innebär att kunna jobba hur mycket man vill. Vissa månader med mycket betalning, andra med lite och faktiskt vissa med inget alls. Som anställd har du en grundtrygghet i att lönen dyker upp varje månad på kontot den 25:e eller 27:e. Lönen kan variera något pga fast och provisionsbaserad lön men den är lätt att lägga en privat budget på, den är konstant.

Ser inget fel i något av sätten, de är bara olika, vi är olika, vi drivs av olika saker. Men spekulerar i om antalet ideella arbetstimmar har samband med ekonomi. Och nä, alla egenföretagare lyfter inte olika mycket lön varje månad, även där är vi olika. Pratar om de som jag känner mig närbesläktad med.

Är det uttalat som företagare att visst jobb räknas som marknadsföring? Istället för att annonsera får man referensjobb? Är vissa jobb så himla roliga att de inte går att säga nej till o man säljer sig till vilket pris som helst?

Jag tackade nyss nej till ett ideellt jobb, som skulle innebära väldigt många timmar både i vår och i sommar. Säkerligen ett fantastiskt kul jobb och som jag hade prioriterat in om de bara sagt, vi har inte så mycket att erbjuda men kan du fakturera oss 250 kr / timme?! Jag hade sjunkit så lågt för det hade varit skoj. Men gratis? Erbjuda min kompetens och mitt nätverk helt gratis? Nä, det bar emot totalt.

Och beslutet att tacka nej känns bra. Rätt.

Jag gör redan en massa jobb som jag inte fakturerar för. All marknadsföring, alla timmar framför datorn, pappersarbete och mycket mycket annat, obetald arbetstid. Tid som ska räknas in i de fakturorna som går iväg.

Men vi kan väl vara överens om att ideell arbetstid är en omstridd del i en egenföretagares vardag!?! Den ene dagen är inte den andra lik liksom den ene företagaren inte är den andra…

Carina Månsson / Mångsysslande entreprenör

Share